CLASSEN GROUP: nejlepší příklad z hlediska udržitelnosti

První zpráva o udržitelnosti podle hlavní zásady "Podlahy pro lepší zítřek
Kaisersesch/Baruth, 10. října 2022 Udržitelnost je v německém hospodářství často nadužívaný termín. Jak si s ní podniky skutečně poradí, lze často zjistit jen tak, že si položíme kritické otázky a podíváme se na ni zblízka. Nezřídka se stává, že se mnohé snahy o udržitelnost ukáží jako greenwashing, plané řeči nebo skutečná fraška. To platí zejména pro výrobu a průmysl. Zpráva o udržitelnosti skupiny CLASSEN, předního německého výrobce podlahových a nástěnných krytin, která byla nyní poprvé dobrovolně zveřejněna, dokumentuje, že existuje i jiná cesta. Středně velká rodinná firma se sídlem v regionu Eifel zde poprvé dokumentuje své úspěchy v oblasti snižování emisí CO2, využívání recyklovaných materiálů pro upcyklaci nebo zamezení vzniku škodlivin.

Udržitelnost jako základ pro tvorbu hodnot

Skupina CLASSEN se věnuje vývoji a výrobě zdravotně nezávadných podlahových a stěnových krytin. Pro rodinnou společnost s více než 2 000 zaměstnanci je dlouhodobá udržitelnost již více než 50 let přímo spojena s udržitelnými obchodními postupy. Vývoj materiálu CERAMIN® je toho příkladem. Tvoří základ pro recyklovatelné a zdroje šetřící podlahové a stěnové krytiny. Úsilí o udržitelnost zde prostupuje všemi oblastmi hodnotového řetězce - od využití zdrojů a výroby až po aplikaci a recyklaci. Potvrzují to nezávislé ekologické pečetě, jako je "Modrý anděl" nebo značka ekoinstitutu.

"Dobrovolně vypracovanou zprávou o udržitelnosti zohledňujeme náš vlastní požadavek být vždy o krok napřed v oblasti inovací, technologií a udržitelnosti," říká zakladatel a generální ředitel Dr. Hans-Jürgen Hannig. "Udržitelnost je pro nás velkou samozřejmostí a základem existence naší planety, a tím i budoucích generací," pokračuje Dr. Hannig. 

Zaměření na lidi a životní prostředí: Snížení emisí CO2, ochrana zdrojů a recyklace

Zpráva se zabývá oblastmi kvality a bezpečnosti výrobků, udržitelného vývoje výrobků a obalů, odpovědného zadávání veřejných zakázek, oběhového hospodářství a úspory CO2. Úspěchy v oblasti důsledného snižování emisí CO2 lze například přičíst zlepšování procesů ve všech závodech. Jen v letech 2020 a 2021 se tímto způsobem podařilo ušetřit více než 13 000 tun CO2. V největším závodě na výrobu laminátu na světě v Baruthu (Braniborsko) se při přestavbě závodu mimo jiné spoléhalo na technologii, kterou si společnost CLASSEN sama patentovala. Pro společnost velmi typický proces. 

To platí i pro šetrné využívání zdrojů. Kromě výhradního používání dřeva s certifikátem FSC® (FSC C100583) a PEFC (PEFC/04-31-0824) - zpravidla z nejbližšího okolí - se to týká také stále častějšího používání recyklovaných materiálů a výstavby vlastního energetického centra. Tímto způsobem se společnost již v rané fázi do značné míry odpoutala od fosilních zdrojů energie, jako je ropa a plyn. Místo toho se skupina CLASSEN spoléhá na tepelnou energii z výrobních zbytků a energetické využití dřevního odpadu. Prozíravý krok, který společnosti zaručuje co největší svobodu a naprostou nezávislost v zásobování teplem v současné energetické krizi. 

Upcyklace: Jak se kelímky od jogurtů mění v robustní, ekologickou podlahovou krytinu.

Jako jediná společnost, která vyrábí podlahové a stěnové krytiny na bázi plastů, se CLASSEN vždy vyhýbal používání látek škodlivých pro životní prostředí, jako je PVC, a používal materiál CERAMIN®. CERAMIN® se například z velké části skládá z přírodních minerálů a  recyklátů PP. Plastový odpad, jako jsou kelímky od jogurtů nebo lékařské obaly, se tak díky upcyklaci mění na robustní podlahové a stěnové krytiny. Prostřednictvím společného podniku HC Plastics GmbH, který CLASSEN založil s Hündgen Entsorgungs GmbH & Co. KG, má skupina CLASSEN přímý přístup na trh s druhotnými surovinami a může tak zpětně odebírat 100% recyklovatelné krytiny obsahující CERAMIN®.